Grand Tour Scotland - Bed & Breakfast

Het reisschema van deze rondreis
Googlemaps wordt geladen

Route en aantal nachten

Dumfries [1] - Oban [2] - Fort William [1] - Isle of Skye [2] - Ullapool/Gairloch [1] -
Thurso [2] - Inverness [2] - Ballater [2] Dunfermline/Edinburgh [2]

.

Dag 1: Dumfries via Hadrian's Wall

1 nacht - 130 km
Via The Borders met fraaie abdijruïnes naar de omgeving van Dumfries. Onderweg kunt u eventueel nog een bezoek brengen aan het Northumberland National Park, waar u een bezoek kunt brengen aan Hadrian’s Wall, welke op de Wereld Erfgoedlijst staat.
Afstand Newcastle-Dumfries ca. 130 km, Hull-Dumfries ca. 350 km.


Dag 2: Oban via Loch Lomond

2 nachten - 280 km
Via het Loch Lomond & The Trossachs National Park rijdt u langs vele meren omringd door loofbomen verder naar het noorden. The Trossachs werd met name bekend door twee verhalen van Sir Walter Scott. In ‘Rob Roy’ en ‘The Lady of the Lake’ is The Trossachs als decor gebruikt. Het met eilandjes bezaaide meer Loch Lomond met zijn dichtbeboste oevers trekt jaarlijks vele toeristen. U komt langs het historische Inveraray met de bekroonde attractie Inveraray Jail, Inveraray Castle en het Maritime Museum, alvorens u verder rijdt naar de omgeving van Oban waar u de komende nachten zult verblijven.


Dag 3: Oban of Mull

In Oban kunt u een bezoek brengen aan McCaig’s Tower, een replica van het Colosseum, of gezellig door het centrum of langs de baai wandelen.

U kunt een dagtocht naar de eilanden Mull en Iona maken. De overtocht is niet inbegrepen maar is zeker de moeite waard. (Retourovertocht inclusief personenauto + 2 personen kost circa EUR 50,00). Op Mull vindt u behalve schitterend berglandschap ook een tweetal kastelen, Duart Castle en Torosay Castle. Vanuit het zuidelijke schiereiland Ross of Mull kunt u met de veerboot in ca. 5 minuten naar het ruige en groene eiland Iona varen met zijn St. Oran's Chapel en de Iona Abbey. Op het St. Oran's Cemetery liggen wel meer dan 50 Schotse koningen begraven.


Dag 4: Fort William via Glencoe

1 nacht - 160 km
U rijdt door het het prachtige dal van Glen Coe, een indrukwekkend berglandschap van een diep dal omringd door steile en ruige bergtoppen. Glen Coe is één van Schotland’s meest bekende glens. Hier vond in 1692 de treurige 'Glen Coe Massacre' plaats. U kunt nog een bezoek brengen aan de Ben Nevis, de grootste berg van Groot-Brittannië. U overnacht in de omgeving van Fort William.


Dag 5: Naar Skye

2 nachten - 195 km
Naar het sprookjesachtige Isle of Skye, het grootste en bekendste eiland van de eilandengroep Inner Hebrides voor 2 overnachtingen.
U kunt via Fort Augustus, Loch Duich, Eilean Donan kasteel en The Skye Bridge rijden.
Of u kunt The Road to the Isles nemen. U rijdt via Glenfinnan naar Mallaig en neem de boot naar Skye (niet inbegrepen. Moet van tevoren gereserveerd worden). Bezoekt u bij Glenfinnan ook het monument en het viaduct. De viaduct heeft met name bekendheid gekregen door de films van Harry Potter, waar de Zweinsteinexpress over de viaduct rijdt.


Dag 6: Isle of Skye

Vandaag kunt u een tocht maken over het eiland, langs de fraaie kust met veel inhammen en kliffen. Breng eens een bezoek aan het Cuillin gebergte met haar prachtige watervallen en 'rock pools'. U kunt ook op het schiereiland Trotternish het 'Quiraing' massief verkennen. Bezoekt u hier tevens de ruïne van Duntulm Castle, gelegen bovenop een klif bij Trotternish. Vergeet niet Kilt Rock en Dunvegan Castle!


Dag 7: Ullapool via Wester Ross

1 nacht - 265 km
Via het 13e eeuwse Eilean Donan Castle en de prachtige Wester Ross route naar de omgeving van Ullapool of Gairloch voor de overnachting. Brengt u vooral een bezoek aan Corrieshalloch Gorge en de Falls of Measach, een adembenemend ravijn met een prachtige waterval. Vanaf een voetbrug heeft u schitterende uitzichten. In Gairloch en Ullapool kunt u mooie kustwandelingen maken.


Dag 8: Thurso via Durness

2 nachten - 230km
U rijdt dwars door de Hooglanden via een spectaculaire kustroute naar de omgeving van Thurso voor de overnachtingen. Onderweg kunt u Durness bezoeken, een plaats in het uiterste noordwesten van Schotland aan een fantastische rotskust. De grootste trekpleister hier is Cape Wrath, een 120 meter hoge rotskust met een vuurtoren uit 1828. U rijdt vervolgens verder richting Thurso, waar bij u onderweg de hoge berg Ben Hope en de iets zuidelijker gelegen Dun Dornaigil, een ronde stenen toren uit de IJzertijd kunt aanschouwen.


Dag 9: Thurso & John O'Groats

U verblijft nog een nacht in de omgeving van Thurso. Ten oosten van Thurso steekt de 130 meter hoge kaap Dunnet Head, met vuurtoren, als noordelijkste punt van Schotland ver in zee. Als u geluk heeft kunt u bij het natuurreservaat o.a. papegaaiduikers en zeekoeten zien. U kunt verder rijden naar John O'Groats, het meest noordelijk dorp in Groot-Brittannië. Vanaf hier kunt u een dagje naar Orkney of wandelingen maken naar o.a Stacks of Duncansby.


Dag 10: Inverness via Dornoch

2 nachten - 180 km
Via het aan de zee gelegen Dunrobin Castle, een Schots sprookjeskasteel en het historische Dornoch met zijn prachtige kathedraal en Dornoch Castle rijdt u naar de omgeving van Inverness voor de komende overnachtingen.


Dag 11: Inverness

Vandaag kunt u naar het beroemde Loch Ness rijden. Bezoek hier het Loch Ness Visitor Centre. Misschien vangt u nog wel een glimp op van het monster ‘Nessie’. Inverness is tevens het startpunt voor een cruise op de Moray Firth, waarbij u onderweg eventueel dolfijnen en zeehonden kunt zien.


Dag 12: Ballater via Speyside

2 nachten - 180 km
Door het bekende Speyside, via het historische Culloden. Onderweg komt u vele bezienswaardigheden tegen waaronder Cawdor Castle en Brodie Castle. Brengt u ook een bezoek aan de whiskydistilleerderijen zoals Glenfiddich Distillery of Glenlivet Distillery, waar u kunt zien hoe echte Schotse whisky wordt gemaakt. U rijdt verder naar de omgeving van Ballater voor twee overnachtingen.


Dag 13: Cairngorms National Park

Tocht door de Grampian regio, een gebied met historische huizen, kastelen als Castle Fraser en vele ‘stone circles’. U kunt eveneens een bezoek brengen aan het Cairngorms National Park, het grootste nationaal park in Groot-Brittannië met hoge bergen, heidevelden, loofbossen, rivieren en meren. Een ideaal gebied om een mooie wandeling of fietstocht te maken.


Dag 14: Omgeving Edinburgh via Perth

2 nachten - 160 km
U kunt vandaag het Koninklijke Balmoral Castle en het fraaie Scone Palace bij Perth bezoeken. In dit paleis werden vele Schotse koningen gekroond en heeft prachtige tuinen. U rijdt verder naar de omgeving van Dunfermline of Edinburgh voor de overnachtingen.
U kunt overwegen om in plaats van Perth via Dundee met het nieuwe V&A (Victoria and Albert) museum te rijden. Daarna via St Andrews en de vissershavens naar Dunfermline.


Dag 15: Edinburgh

Bezoek aan de hoofdstad Edinburgh met zijn beroemde Royal Mile die van Edinburgh Castle naar Palace of Holyrood House loopt. U kunt hier ook prima winkelen in Princes Street en indien u van spanning houdt kunt u ’s avonds nog deelnemen aan de vele Ghost Walks, die overal in de stad georganiseerd worden. Als afsluiting van deze reis kunt u in Edinburgh heerlijk bijkomen van de vele indrukken en ervaringen van deze reis onder het genot van een lekker ‘pint’ in één van de vele Schotse pubs die de stad rijk is.


Dag 16: Einde rondreis

Einde van de rondreis.
Afstand Dunfermline-Newcastle ca. 205 km en Dunfermline-Hull ca. 460 km.
Afstand Newcastle-Edinburgh ca. 195 km en Hull-Edinburgh ca. 425 km