York

York is sinds mensenheugenis geliefd bij buitenlandse bezoekers. De Romeinen, de Saksen en de Noormannen waren allemaal onder de indruk van de ligging van dit aanvankelijk kleine dorpje. Het hoe en waarom ontdekt u bovenop de stadsmuren en na de slopende tocht over 275 treden naar de top van de gotische kathedraal. Onder dit mega-monument hoort u het geluid van de Romeinse drukte terwijl u ziet wat er over is van de de oude basilica. Vergeet in alle consternatie niet de sfeervolle crypten te bezoeken.
Verder bijkomen kan in de stille tuinen van het Treasurer’s House. Geschiedenisfans doen er slim aan de maand februari te omcirkelen in hun agenda. Tijdens het jaarlijkse Vikingfestival vallen dan de Noormannen opnieuw de stad binnen voor een bloedstollend gevecht met de Saksen. Kleurrijk, enerverend en opwindend, laat u alstublieft niet teveel meeslepen.
Natuurlijk zijn er middeleeuwse schatten te over, maar er is meer te vinden in het Yorkshire Museum. De locatie alleen is al reden genoeg voor een bezoek: het museum ligt in de enorme botanische tuinen van het eeuwenoude graafschap Yorkshire. Het verhaal van deze ‘provincie met het formaat van een land’ wordt verteld in het museum. Naast een van de belangrijkste verzamelingen archeologische vondsten in Europe is dit tevens het huis van het Middleham Jewel – het mooiste sieraad uit de 15de eeuw dat de laatste honderd jaar is ontdekt.
Kinderen zullen meer onder de indruk zijn van het National Railway Museum, maar dat kan ook haast niet anders. Het nationale spoorwegmuseum van het land dat de trein uitvond moet wel indrukwekkend zijn, dit is verhaal van het spoor vanaf het allereerste begin. Soms in woord, maar vooral in gebaar. Briesende stoomtreinen, gelikte hogesnelheidstreinen, alleen een oude brompot krijgt het hier niet warm. Niet onbelangrijk: het is helemaal gratis.
Toegegeven, het is makkelijk om te vergeten, met zoveel geweldige attracties om uit te kiezen, maar laat de inwendige mens niet in de steek. Ga bijvoorbeeld naar de legendarische Betty’s Tearoom en vraag om een ‘Fat Rascal’. Oneerbiedigen zullen het een plakje krentencake noemen, tot ze het geproefd hebben. Onbeschrijflijk lekker en nergens anders te koop. Voor verrukkelijk vers voer (of een drankje) is Daisy Taylor’s aan King’s Court een aanrader, terwijl de betere pub grub geproefd kan worden in The Punchbowl. Het zijn slechts voorbeelden, want York heeft letterlijk duizenden jaren horeca-ervaring. Smulpapen die de stad in september bezoeken hebben geluk. Het Festival of Food & Drink dat dan gehouden wordt is het grootste van Engeland!

Niet missen
• York Minster
• JORVIK
• York Castle Museum
• York Dungeon
• National Railway Museum
• Castle Howard
• YorkBoat Guided River Tours
• Yorkshire Air Museum
• York Racecourse
• Clifford’s Tower© 2011 VisitEngeland